Mandala Grande mandalafestés

Egyedi, kézzel festett mandalák saját tervezés alapján

A csakrákról

A csakra szanszkrit szó, kereket jelent. A keleti misztikus hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, vagyis energiaközpontja, amelyek kerekekhez hasonlóan forognak, és lehetővé teszik a tiszta életerő felszívódását: gyökércsakra, szexcsakra, köldökcsakra, szívcsakra, torokcsakra, homlokcsakra, koronacsakra.

sevenchakras_6645.jpg

Csakrarendszer

A csakrákat a szusumná nevű, legfontosabb energiacsatorna köti össze, amely a gerincoszlop belsejében, a fej irányában felfelé halad, és a fejtetőn végződik. E hét csakra rejti magában a felébredt tudatosság, vagyis a spirituális felszabadulás elérésének titkát.

Minden egyes csakra egy meghatározott energiafrekvenciával rendelkezik, és a fizikai testben található szervekkel tart kapcsolatot, amelyek a kapcsolódó csakra frekvenciáján rezegnek. Ezek a szervek elnyelik, átszűrik, mintegy finomítják ezt az energiát, majd egy adott minőségként kisugározzák azt magukból. Az egyén tudatosságától függően a kisugárzott minőség összhangban van az adott személy legmagasabb potenciáljával, vagy olyan energiákkal, amelyeket az élet alkímiájában még meg kell tisztítani. Ha egy szerv a kifinomult potenciáljával rezeg, a vele kapcsolatot tartó csakra harmonikus lesz. Valamely csakra pangása mindig a hiányos élettapasztalatokkal függ össze. A kifejezés, megnyilvánulás ilyen vagy olyan módon megreked, és ez az energiaáramláson belül blokkhoz, gáthoz vezet.

Gyökércsakra (alap csakra)

Szanszkrit neve Muladhara, melynek jelentése támasz, gyökér. Ez az egész rendszer alapja, az építőkő, melyen minden további csakra nyugszik. Ez köt össze minket az anyagi világgal. A kozmikus energiákat átviszi a testi-földi síkra, mialatt a föld energiája ezen keresztül áramlik energiarendszerünkbe. Ezért a gyökércsakra a föld elemeihez van hozzárendelve, színe a tűzpiros, az energia és az aktivítás, bolygónk legbelső magjának a színe. Ez a csakra szilárd talajt ad lábunk alá, melyre felépíthetjük életünket, ugyanakkor gondoskodik az alkotó tevékenységünkhöz szükséges energiákról. Az egzisztencia felépítése, az anyagi biztonság, a családalapítás mind-mind az első csakra hatáskörébe tartozik.

muladhara_chakra_da_terra.jpg

Muladhara

Elhelyezkedése: gát, a gerinc alsó része

Szimbóluma: négyszirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: minden ami szilárd, és tömör; a gerincoszlop, a csontok, fogak, köröm, valamint a végbélnyílás, vastagbél, végbél, prosztata, a vér és a sejtfelépítés

Hozzárendelt mirigy: mellékvesék

Szexcsakra (szakrális csakra, hasi csakra)

Szanszkrit neve Svadisthana, jelentése édes íz, édeset ízlelni. A második csakra az ősi, soha ki nem haló érzelmek, a szexuális energiák, az alkotó erők, az érzékelés, öröm és a mozgás központja, melynek színe a narancssárga. A föld elemtől a vízhez léptünk, a szilárd folyákonnyá válik, a mozdulatlanság mozgássá alakul. Természeti eleme a víz, amelyből minden élőlény származik, és ami az asztrológiában az érzelmek területének felel meg. A második csakrán át lépünk kapcsolatba a természet egészét átszövő megtermékenyítő és befogadó energiákkal. Az emberekhez való viszonyunkat - főként a másik nemmel való kapcsolatunkat - nagymértékben a második csakra működése befolyásolja.

svadisthana.jpg

Svadisthana

Elhelyezkedése: az alhasban, a köldök és nemi szervek között

Szimbóluma: hatszirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: medence, ivarszervek, vese, hólyag, mindennemű testfolyadék, mint vér, nyirok, emésztőnedvek

Hozzárendel mirigy: ivarmirigyek, petefészkek, herék, prosztata

Köldökcsakra (napfonat csakra, solar-plexus)

Szanszkrit neve Manipura, jelentése fénylő drágakő. A solar-plexus számunkra a Nap, az erőközpont, hozzárendelt eleme a tűz. Rajta keresztül jut el hozzánk a Napból áradó energia, amely többek között táplálja éteri testünket, s ezáltal fizikai testünknek is életerőt kölcsönöz. Jelképezi cselekedeteinket, akaraterőnket, vitalitásunkat, színe a sárga, aranysárga. Harmadik csakránkon át aktív kapcsolatba kerülünk a világ dolgaival és embertársainkkal, és érzelmi energiákat sugárzunk ki a külvilág felé. Ez az energiaközpont befolyásolja az emberi kapcsolatainkat, a mások iránt érzett szimpátiánkat vagy ellenszenvünket, s azt a képességünket, hogy tartós érzelmi viszonyba kerüljünk velük.

manipura.jpg

Manipura

Elhelyezkedése: szegycsont alatt kezdődik, és a köldökig tart

Szimbóluma: tízszirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: derék, hasüreg, emésztési rendszer, gyomor, máj, lép, epehólyag, vegetatív idegrendszer

Hozzárendelt mirigy: hasnyálmirigy

Szívcsakra

Szanszkrit neve Anahata, jelentése érintetlen. A szívcsakra a csakrarendszre középpontját jelképezi. Itt találkozik a három alsó fizikai-érzelmi központ, a három felső szellemi-spirituális központtal. A negyedik csakra a levegőnek, mint természeti elemnek van alárendelve. A szívcsakra feladata a szeretet vezette egyesülés elősegítése. Színe zöld, rózsaszín és néha aranszínű. Gyakran a "lélek kapujának" is nevezik, mivel a mély és intenzív szeretetnek a központja. Ezenkívül ennek a csakrának a segítségével kapcsolatba léphetünk lelkünk univerzális részével, s magunkba engedhetjük az isteni szikrát. A szívcsakra esetén a szeretetet nem kívülről jövő ingerek váltják ki, hanem magában a létezésben tapasztaljuk azt meg.

anahata.jpg

Anahata

Elhelyezkedése: szív magasságában, a mellkas közepén

Szimbóluma: tizenkét szirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: szív, a gerinc nyak és derék közötti része, a mellkas és mellüreg, a tüdő alsó tájéka, a vér és a vérkeringési rendszer, a bőr

Hozzárendelt mirigy: csecsemőmirigy

Torokcsakra (nyakcsakra)

Szanszkrit neve Visuddha, melynek jelentése megtisztulás. A torokcsakrában található az emberi kifejezőképesség, a kommunikáció és az inspiráció központja, színe a világoskék, ezüstöskék, zöldeskék. Ez a csakra hídként szerepel gondolataink és érzéseink között, impulzusaink és a rájuk adott válaszok között, ezenkívül egyidejűleg a külvilág felé közvetíti az összes csakra tartalmát. A torokcsakrán keresztül fejezzük ki mindazt, ami bennünk van. Hozzárendelt természeti elem az éter, melyet Akasa vagy szellem néven is ismernek. Ez olyan tér, melyben a sűrű elemek kifejtik hatásukat. A szakrális csakrában meglévő kreativitás a torokcsakrában lép kapcsolatba a többi csakra energiájával, s az éter formáló ereje meghatározott alakot kölcsönöz neki, amelyben azután a külvilágban is megjelenik. Ezen a csakrán keresztül halljuk meg a teremtett világ rejtett hangjait, és a saját, igazi belső hangunkat is.

05tm.jpg

Visuddha

Elhelyezkedése: váll és nyak magasságában

Szimbóluma: tizenhat szirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: nyak, tarkó, állkapocs, fülek, hangképző szervek, légcső, hörgők, tüdők felső tájéka, nyelőcső

Hozzárendelt mirigy: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy

Homlokcsakra (harmadik szem csakra)

Szanszkrit neve Ajna/Adzsna, jelentése észlelni, irányítani. A hatodik csakra segítségével a létet tudatosan érzékeljük. Ez a felsőbbrendű szellemi erők, az intellektus, a tisztánlátás, az emlékezőtehetség és az akarat székhelye, a test szintjén pedig a központi idegrendszer irányító centruma. Színe az indigókék, néha sárga és ibolyakék árnyalata. A harmadik szem a fizikai világon túlra lát, mintha egy szöveg sorai között olvasna mélyebb értelmet keresve. Ez a csakra már nem a testben, hanem a fejben található, ezért sokkal szellemibb, mint a megelőzőek. Hozzátársított elem a fény, mely érzékszerveinkbe jutva információkat szolgáltat a külvilágról. A homlokcsakra segítségével bepillanthatunk a teremtés összes, a fizikai realitás mögött található tartományába. Ezek az ismeretek intuíció formájában jutnak el hozzánk, a tisztánlátáson, és érzékfeletti észlelésen keresztül.

ajna-chakra-2012-awakening-dna.jpg

Ajna

Elhelyezkedése: szemöldök fölött, a homlok közepén

Szimbóluma: kilencvenhat szirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy, központi idegrendszer

Hozzárendelt mirigy: hipofízis (agyalapi mirigy)

Koronacsakra (fejtető csakra)

Szanszkrit neve Sahasrara, jelentése ezerszeres. A koronacsakra a megvilágosodás székhelye. Rajta keresztül állunk összeköttetésben a tulajdonság nélküli és alakot nem öltött isteni lénnyel. A koronacsakra eleme a gondolat, általa sikerül tökéletesen megértenünk azt, amit korábban értelmileg, majd később intutív módon fogtunk fel. Uralkodó színe az ibolyakék, de a fehérig minden színben megjelenhet. A Sahasrara-ban távolabb jutunk az anyagi világtól, és ezzel együtt a tér és idő korlátaitól. Ez a hely az igazi otthonunk. Innen indul nagy utazásunk az életbe, és fejlődésünk végén ugyanerre a helyre jutunk vissza. Itt élünk, és itt éljük meg önmagunkban Istent, itt egyesülünk az isteni eredettel, amelytől származunk. Saját energiamezőnk beleolvad az univerzális energiamezőbe.

673444_f260.jpg

Sahasrara

Elhelyezkedése: fej felett középen

Szimbóluma: ezerszirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: nagyagy

Hozzárendelt mirigy: tobozmirigy

sep09-chakras-lg.jpg

Csakrák és hozzárendelt elemeik

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 78
Heti: 225
Havi: 56
Össz.: 288 725

Látogatottság növelés
Oldal: A csakrákról
Mandala Grande mandalafestés - © 2008 - 2020 - mandaland.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »